Aktuální počet volných míst v OmegaKlubu: 12

Zájemci o členství, více info zde

Cizrna - znáte ji?

7. 10. 2011

Cizrna beraní neboli římský hrách je zástupce luštěnin. V našich krajích ji používá jen hrstka věrných, ale jižané, především Španělé ji konzumují ve velkém a vědí proč.

Luštěniny obecně jsou zdraví velmi prospěšné, konkrétně cizrna obsahuje velké množství kvalitních bílkovin a zhruba 20 % zrna je tvořeno vlákninou. Dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny, složené sacharidy, vitamíny (především vitamíny skupiny B) a minerální látky (např. vápník a železo).

Z tohoto pohledu jde o velmi kvalitní surovinu, která je díky svému složení vhodná k časté konzumaci a velkým pomocníkem pro vegetariánskou a bezlepkovou stravu, pro redukční diety a celkově by neměla chybět ve zdravém jídelníčku, protože pomáhá bojovat proti chorobám kardiovaskulárního systému.

Úprava cizrny
Příprava sušené cizrny je důležitá a lehce zdlouhavá. Obsahuje totiž oligosacharidy (podobně jako ostatní luštěniny), které jsou pro lidský organizmus nestravitelné a způsobují nadýmání. Proto se musí máčet ve vodě - alespoň 1 den a poté dlouze vařit - 2 hodiny. Tím se oligosacharidy rozpustí a cizrna bude dobře stravitelná.

Další, velmi hodnotné látky získáme, pokud necháme cizrnu naklíčit.

Nejjednodušší je použít cizrnu z plechovky, která je již připravena k přímé spotřebě.

Použití cizrny
Cizrnu můžeme přidávat do polévek, salátů nebo ji použít jako hlavní jídlo. Celosvětově známá je cizrnová kaše zvaná hummus, která se připravuje z citrónové šťávy, máty, sezamu a česneku.

Zkuste třeba cizrnu po indicku
Na olivovém oleji osmahněte cibuli a přidejte koření kari a garam masalu, poté vmíchjte nadrobno nakrájené rajče a rajský protlak, zalejte vývarem nebo vodou a přidejte 1 - 2 plechovky cizrny, nechte vyvařit vodu, až bude mít směs dobrou konzistenci a můžete dochutit solí a česnekem. Do směsi můžete přidat hrášek nebo květák a čili papričky. Podávejte s pečivem nebo rýží.

 

pondělí - neděle 6:00 - 23:00
potřebujete více informací? 
   585 205 700    585 205 800
MČR I.VT FISAF 2018

MČR I.VT FISAF 2018

09. 10. 2018
5.-7. října se konalo třídenní Mistrovství ČR ve sportovním aerobiku a fitness týmech. Do boje vyrazilo 10 děvčat z AK OLOMOUC! více »
První podzimní závod FISAF I.VT Praha Petřiny

První podzimní závod FISAF I.VT Praha Petřiny

26. 09. 2018
Testování formy před MČR a MS proběhlo tento víkend v Praze. AK OLOMOUC je připraveno:) více »
 

Zrušení saunových ceremoniálů

25. 09. 2018
Zrušení saunových ceremoniálů více »
INSTITUT ESTHEDERM + PREZENTACE + SPOUSTA DÁRKŮ!

INSTITUT ESTHEDERM + PREZENTACE + SPOUSTA DÁRKŮ!

10. 09. 2018
INSTITUT ESTHEDERM + PREZENTACE + SPOUSTA DÁRKŮ! více »
Přijďte si zatrénovat s 2. Mužem roku 2018!

Přijďte si zatrénovat s 2. Mužem roku 2018!

07. 09. 2018
více »
Další akce a novinky »

On-line rezervace

  • POZOR - změna v rezervačním systému:

    V rámci zrychlení procesu načipování klientů dochází ke změně v systému při vyhledávání shodných jmen. Klienti, kteří při svém přihlášení do on-line rezervační systému zadávali číslovku ke svému příjmení ji již zadávat nemusí.

Podporujeme


Radim Stupka a Tereza Jendrulková
Radim Stupka a Tereza Jendrulková
další sportovci »

Partneři

© OMEGA centrum sportu a zdraví, Olomouc Webdesign, Eshop a Online Rezervační Systém - ESMEDIA Interactive s.r.o.
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím