Aktuální počet volných míst v OmegaKlubu: 12

Zájemci o členství, více info zde

Houby ve zdravém jídelníčku

2. 11. 2011

Ačkoli letošní podzim nenabídnul slibované houbové žně, doufám, že alespoň pár kousků se vám podařilo nasbírat. A jestli ne, tak jste alespoň strávili čas nejpřirozenějším pohybem v přírodě a to se taky počítá.

Jak je to vlastně s houbami - jsou zdraví prospěšné, máme je zařazovat do svého zdravého jídelníčku?

Houby patří mezi velmi staré organismy - předpokládá se, že na naší planetě byly již spolu s dinosaury. V současnosti je známo asi milion a půl druhů hub. Jejich hlavní funkcí je rozkládání organické hmoty. Bez nich bychom se brodili hromadami odumřelých těl rostlin a zvířat.

Většina hub je jedlých, jen malé procento je smrtelně jedovatých (např. muchomůrka zelená). Do skupiny hub patří i kvasinky, bez kterých by se neobešel např. potravinářský průmysl, a to zejména pekařství (droždí) a mlékárenství, nepostradatelné jsou např. při výrobě sýrů (camembert, niva a další).

Z výživového hlediska můžeme houby hodnotit pozitivně. Především díky jejich nízké energetické hodnotě bychom je mohli doporučit pro redukční diety i pro diabetiky (mají málo sacharidů). 100 g hub (hřibů či žampionů) obsahuje cca 0,2 g tuku, 1,6 g bílkovin, 2,3 g sacharidů a 6,2 g vlákniny, energetická hodnota se pohybuje mezi 75-150 kJ, protože z 90% jsou tvořeny vodou. Pozor však na způsob úpravy - nejlepší jsou dušené nebo vařené, smažené houby se stávají „kalorickou bombou". Houby obsahují i důležité vitaminy (ve větším množství vitaminy skupiny B) a minerální látky (především draslík, fosfor, selen a měď).

Houby povzbuzují činnost střev, snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou účinné při mírnění zánětů a některé druhy mají příznivý vliv na zhoubné bujení - protirakovinné účinky. Nejznámější je hlíva ústřičná.

Jedinou negativní vlastností hub je, že mohou kumulovat toxické látky, proto je důležité konzumovat pouze mladé a čerstvé houby.

Zkuste třeba pohankového kubu:
Na olivovém oleji zpěňte cibuli s houbami a kmínem, poduste a smíchejte s uvaženými kroupami nebo pohankou a dochuťte solí, majoránkou a česnekem.

pondělí - neděle 6:00 - 23:00
potřebujete více informací? 
   585 205 700    585 205 800
MČR I.VT FISAF 2018

MČR I.VT FISAF 2018

09. 10. 2018
5.-7. října se konalo třídenní Mistrovství ČR ve sportovním aerobiku a fitness týmech. Do boje vyrazilo 10 děvčat z AK OLOMOUC! více »
První podzimní závod FISAF I.VT Praha Petřiny

První podzimní závod FISAF I.VT Praha Petřiny

26. 09. 2018
Testování formy před MČR a MS proběhlo tento víkend v Praze. AK OLOMOUC je připraveno:) více »
 

Zrušení saunových ceremoniálů

25. 09. 2018
Zrušení saunových ceremoniálů více »
INSTITUT ESTHEDERM + PREZENTACE + SPOUSTA DÁRKŮ!

INSTITUT ESTHEDERM + PREZENTACE + SPOUSTA DÁRKŮ!

10. 09. 2018
INSTITUT ESTHEDERM + PREZENTACE + SPOUSTA DÁRKŮ! více »
Přijďte si zatrénovat s 2. Mužem roku 2018!

Přijďte si zatrénovat s 2. Mužem roku 2018!

07. 09. 2018
více »
Další akce a novinky »

On-line rezervace

  • POZOR - změna v rezervačním systému:

    V rámci zrychlení procesu načipování klientů dochází ke změně v systému při vyhledávání shodných jmen. Klienti, kteří při svém přihlášení do on-line rezervační systému zadávali číslovku ke svému příjmení ji již zadávat nemusí.

Nabídky partnerů


PROLIFE - cesta za zdravým životem
5% sleva pro nové klienty z OmegaKlubu

více informací »

PROLIFE - cesta za zdravým životem
všechny nabídky »

Partneři

© OMEGA centrum sportu a zdraví, Olomouc Webdesign, Eshop a Online Rezervační Systém - ESMEDIA Interactive s.r.o.
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím