Aktuální počet volných míst v OmegaKlubu: 8

Zájemci o členství, více info zde

Jíst či nejíst 2

18. 6. 2011


V této části se podíváme na některé další potraviny, se kterými si často nevíme rady...mléko, med a vlašské ořechy.

Mléko
Kravské mléko rozděluje odborníky na výživu na dva nesmiřitelné tábory. Jedni jeho konzumaci podporují, druzí razantně odmítají. Kdo má pravdu?
Všichni víme, že mléko je hlavním zdrojem vápníku, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, ale i mléčný tuk složený především z nasycených mastných kyselin. Konzumace mléka je preferovaná především u dětí. V dospělosti bychom měli dát přednost především zakysaným mléčným výrobkům (obsahují bakterie mléčného kvašení, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru). Řada odpůrců mléka zdůrazňuje, že mléko způsobuje zahleňování a působí průjmy a další zdravotní potíže. Nutno dodat, že žádné klinické studie neprokázaly spojitost mezi pitím mléka a tvorbou hlenu. Někteří  lidé však mohou mít problémy s konzumací mléka, především s mléčným cukrem – laktózou, protože nemají enzym (laktázu), který by tento cukr štěpil. Řešením jsou opět zakysané mléčné výrobky, ty mohou jíst i lidé s nesnášenlivostí laktózy, navíc naše tělo dokáže z těchto výrobků snadněji strávit bílkoviny i mléčný tuk a lépe využijeme vápník. Ve zdravém jídelníčku by neměl chybět alespoň jeden zakysaný mléčný výrobek denně.

Med
Skládá se především z jednoduchých sacharidů (fruktózy a glukózy) a vody. Je tedy dobrým zdrojem „rychlé“ energie. Na rozdíl od cukru má menší sladivost, takže ho většinou použijeme na stejný sladký efekt více. Na druhou stranu je med zdrojem řady zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E, z minerálů např. vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Včela navíc funguje jako filtr, takže většina cizorodých látek se do medu nedostane. Funguje jako přírodní antibiotikum, zvyšuje imunitu a pomáhá snižovat příznaky nachlazení, dokonce pomáhá bojovat proti nemocem srdce a cév…takže proč nesladit raději medem než bílým cukrem?

Vlašské ořechy
Někteří lidé raději ořechy nejedí, protože obsahují tuk. Ne každý tuk ale působí na tělo stejně. V tomto případě jde o velmi kvalitní olej, který je zdrojem nenasytných mastných kyselin, obsahuje železo, selen, zinek, vitamín E a skupina vitamínů řady B. Vlašské ořechy mají protizánětlivé účinky, příznivě působí na srdečně - cévní choroby, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu, působí proti ateroskleróze, zlepšují soustředění, paměť a dokonce snižují riziko vzniku Alzheimrovy nemoci. Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. Jako prevence stačí jíst cca 5 ořechů denně.

 

pondělí - neděle 6:00 - 23:00
potřebujete více informací? 
   585 205 700    585 205 800
VAŠE LIGA

VAŠE LIGA

24. 09. 2020
více »
CVIČENÍ A WELLNESS BEZ ROUŠEK

CVIČENÍ A WELLNESS BEZ ROUŠEK

10. 09. 2020
více »
Mistrovství ČR neregistrovaných tenistů s mezinárodní účastí

Mistrovství ČR neregistrovaných tenistů s mezinárodní účastí

09. 09. 2020
více »
Nábor - Klub stolního tenisu Olomouc

Nábor - Klub stolního tenisu Olomouc

07. 09. 2020
více »
ITS TENNIS ACADEMY

ITS TENNIS ACADEMY

06. 09. 2020
více »
Další akce a novinky »

On-line rezervace

  • POZOR - změna v rezervačním systému:

    V rámci zrychlení procesu načipování klientů dochází ke změně v systému při vyhledávání shodných jmen. Klienti, kteří při svém přihlášení do on-line rezervační systému zadávali číslovku ke svému příjmení ji již zadávat nemusí.

Podporujeme


Vendula Hopjáková
Vendula Hopjáková
další sportovci »
© OMEGA centrum sportu a zdraví, Olomouc Webdesign, Eshop a Online Rezervační Systém - ESMEDIA Interactive s.r.o.
Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací Rozumím